Een goed strategisch spel bestaat niet alleen uit mooie graphics en een leuk verhaal, de gameplay is bij deze genre erg belangrijk. Er moet vooral een lekker tempo in zitten! De laatste jaren zijn strategische spelletjes steeds populairder geworden en het aanbod is explosief gegroeid. Het wordt dan ook steeds moeilijker om een game te vinden met een vernieuwende gameplay. Je komt vaak uit bij hetzelfde spel, maar dan met een ander verhaal…

Om je een hoop zoekwerk te besparen hebben we de top 5 beste strategische spelletjes online voor je op een rij gezet, al deze games zijn gratis te spelen.

Nr. 5 Kingdom Rush – Frontiers

Deze op het eerste gezicht simpele game heeft de Game of the Year award gewonnen. We waren dan ook erg benieuwd om welke reden. Het is een op zich eenvoudig concept, je bouwt torens en verdedigingspunten om je stadje te beschermen; de vijanden komen in golven en worden uiteraard steeds sterker. De game blinkt vooral uit door de makkelijke en uitdagende gameplay. Je hebt de basisstrategie zo onder de knie, maar om de hogere levels te halen moet je toch echt wat meer uit de kast trekken. Kortom, je bent zo een paar uur verder!

Nr. 4 Clash of Clans Online

Je kent deze misschien wel van de televisiereclame, een build & plunder game waarin je strijdt tegen bijvoorbeeld tovenaars, draken en goblins. Het lijkt wel wat op een omgekeerde versie van tower defense, je moet vijandelijke bouwwerken aanvallen en plunderen. De gevechten lijken simpel, maar het is soms best pittig om te winnen. De PvP optie is erg leuk en je kunt ook lid worden van een clan.

Nr. 3 Conflict of Nations – Modern War

Dit militair strategisch spel speelt zich af in de Derde Wereldoorlog. De nadruk ligt dan ook op de militaire opties en tactieken, waarbij het tempo vrij hoog is. Als je dus op zoek bent naar actie, is dit het ideale spel voor je! Om succesvol te zijn in Conflict of Nations moet je met andere spelers diplomatieke onderhandelingen voeren, je strategie desgewenst aanpassen en flink wat uurtjes investeren. Het is net zoals bij Lord of Ultima (gratis spelletjes van EA) geen optie om zo af en toe te spelen, oorlog voeren is een serieuze zaak!

Nr. 2 Brawl of Ages

Houd je meer van directe en simpele actie? Brawl of Ages is een combinatie van in de arena vechten en strategie, wat een beetje aan Clash Royale doet denken.

Je speelt tegen een enkel individu en je hebt drie minuten om je vijand te verslaan. Je bouwt gebouwen en traint units die je bouwwerken moeten verdedigen. Daarna is het de bedoeling om zo snel mogelijk totems te bouwen en magische spreuken te gebruiken zodat je troepen de toren van de tegenstander kunnen vernietigen.

Nr. 1. Plants vs. Zombies

Dit heb je vast vaker gehoord, maar Plants vs. Zombies is niet voor niets nummer 1. Welke versie je ook speelt, je zult er zeker van genieten! De graphics zijn mooi en erg grappig, de gameplay is lekker snel en je leert het spel al doende. De laatste versie is uitgebreid met een campaign modus en een ´Flag of Power’ modus waar je de vlag zo lang mogelijk moet verdedigen. Ben je een schattige plant? Of een griezelige zombie? Probeer het uit!